Yogastijlen

Flow of Yoga

We spreken in de yogawereld over Yin & Yang. Simpel gezegd staat Yin voor
ontspanning en Yang voor inspanning. Soms is een les heel duidelijk Yin of Yang
en soms zijn er juist heel veel overlappingen. Er zijn zoveel stijlen met verschillende
namen dat je misschien niet goed weet wat je kunt verwachten van de les en wat deze
stijl je kan geven. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende yogastijlen die we aanbieden
bij Flow of Yoga met daarbij een korte uitleg.

We nodigen je uit om mee te gaan op ‘reis’ naar wat het beste bij jouw persoonlijke en lichamelijke groei past.
Of je nu een beginner, gevorderde of een docent bent, bij ons kun je jouw persoonlijke yoga pad
verder bewandelen zodat je meer uit jezelf en yoga kunt halen.

Geef het altijd aan wanneer je de yogastijl voor het eerst beoefend, last hebt van
een blessure of zwanger bent zodat de docent daar rekening mee kan houden.

 

Kinderavontuur
Tijdens Kinderavontuur worden kindergerichte yogahoudingen thematisch aangevuld met o.a. liedjes, dans, (meditatie)verhalen en ademhalingsspelletjes die aansluiten op de belevingswereld van het kind. Verder wordt de fantasie en creativiteit bevordert en leren kinderen sociale vaardigheden. Kinderavontuur biedt kinderen de ruimte om hun eigen kwaliteiten te ontdekken en te versterken en bevordert het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Maar het allerbelangrijkste is dat we dit alles met een grote dosis FUN doen!

Voor wie?
Kinderen van 5 tot en met 12 jaar

Yin & Verwarmde Yin Yoga
Yin Yoga is een ontspannen vorm van yoga. De kunst van deze les is om los te laten. In deze les gebruik je geen of nauwelijks spierspanning en zoek je juist ontspanning op om daarmee het lichaam te openen en te sluiten. Hiermee proberen we blokkades weg te nemen. De stretch en compressie in de asana’s (houdingen) vinden daardoor met name plaats in het bindweefsel, pezen en gewrichten. Door steeds 3 tot 5 minuten in een houding te blijven zoek je zowel fysiek als mentaal de weerstand op. De Verwarmde Yin les is met name bedoeld om bewegen en het ontspannen zo fijn mogelijk te maken. De infrarood verwarming geeft een heerlijke temperatuur tot 30 graden Celsius. Dit is fijn wanneer je last hebt van artrose, reuma of spiereuma. Of als je gewoon van warmte houdt!

Voor wie?
Geschikt voor alle niveaus. Omdat je met veel aandacht en rust in houdingen gaat en hulpmiddelen kunt gebruiken, is deze les ook geschikt wanneer je een blessure hebt of nog niet eerder aan yoga hebt gedaan. Geef dit wel aan bij de docent voordat de les begint zodat deze er rekening mee kan houden

Stress Relief
Een Stress Relief yoga les begint in ontspanning met tijd voor de adem, waarna rustige en vloeiende bewegingen volgen. De focus in deze les ligt op het creëren van ruimte in lichaam en geest. Een zachte en vloeiende stijl van yoga, een mix van stabiliteit en flexibiliteit; yin in flow. Met oefeningen die het lichaam opent waardoor de energie weer kan stromen. Door bewust te ademen komen de yogahoudingen als het ware tot leven. Sommige houdingen worden wat langer aangehouden zoals bij de Yin lessen. Het effect van deze les is een kalm gevoel in lichaam en geest, soepele spieren en gewrichten, maar ook rust en ontspanning.

Voor wie?
Geschikt voor alle niveaus. Omdat je met rust en aandacht door de houdingen beweegt, is deze les ook geschikt wanneer je een blessure hebt of nog niet eerder aan yoga hebt gedaan. Geef dit wel aan bij de docent voordat de les begint zodat deze er rekening mee kan houden.

Yin/Yang Yoga
In deze les worden Yin- én Yang-principes gecombineerd: sommige lessen beginnen langzaam en bouwen daar verder op; andere beginnen dynamisch en eindigen stil. In ieder geval een gebalanceerde combinatie.

Voor wie?
Geschikt voor alle niveaus. De uitdaging in de les ligt in het vinden en vasthouden van balans tussen Yin en Yang. Een leuke les wanneer je vanuit de Yin lessen komt en benieuwd bent of Yang Yoga bij jou past.

Hatha
In een Hatha Yoga les ligt de nadruk op het versterken en soepel maken van je lichaam en het verhogen van de concentratie op een rustige, regelmatige ademhaling. Tijdens de les wordt je uitgenodigd jouw mogelijkheden te ontdekken en te (h)erkennen waar je grenzen liggen. De yogahoudingen voer je statisch en dynamisch uit, waarbij de adem de dragende kracht is in elke beweging. De aandacht keert naar binnen, je wordt je bewust van je lichaam, adem en geest; wie ben je werkelijk? Met Hatha Yoga voelt je lichaam open en sterk, je ademhaling is stabiel en je geest wordt rustig en kalm. Oefeningen variëren per les, soms zacht en soms ontspannend, soms krachtig en uitdagend. Maar altijd met liefde en compassie voor jezelf.

Voor wie?
Geschikt voor alle niveaus. Fijn voor beginnende yogi omdat er aandacht is voor techniek en lichaamshouding in deze les. Daarmee ook direct een interessante les voor de meer ervaren yogi.

Pilates
Pilates is een trainingsmethode waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt is. Het is een effectieve workout die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en soepel lichaam te krijgen. Het hele lichaam is betrokken bij Pilates, maar je traint vooral je rompstabiliteit oftewel core-stability. Met ‘core’ wordt je romp of je kern bedoeld: een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Bij het uitvoeren van allerlei bewegingen heb je deze spieren nodig. Een stabiele, sterke kern vermindert het risico op blessures en daarom is het verstandig om de stabiliteit van je kern te trainen.

Voor wie?
Geschikt voor alle niveaus. Een fijne toevoeging aan de yogalessen die je bij ons kunt volgen, doordat je werkt aan lichaamsccntrole en -bewustzijn en daarmee het risico op blessures verminderd.

Lunar Flow
In deze les nemen we je mee om te bewegen met de maan energie, de aardse energie die dicht bij de grond ligt. We nemen je mee in houdingen over de mat en laag bij de grond. Deze bewegingen zijn gekoppeld aan elkaar en worden in een vertragende flow uitgevoerd waarbij adem centraal staat. Deze flow zal de energie van de dag omzetten naar de nachtelijke energie om te zorgen voor een goede nachtrust. Zo starten we de dag met solar energie (Yang) en eindeigen we dag met lunar energie (Yin).

Voor wie?
Geschikt voor alle niveaus. In deze les leer je te bewegen in vloeiende beweging. Doordat je heen en weer beweegt over de mat werk je aan je coördinatie. Een fijne les om de dag mee af te sluiten en je Yang energie geleidelijk om te zetten in Yin energie voor een goede nachtrust.

Basic Flow
De Basic Flow is een Vinyasa les. Vinyasa staat voor een dynamische yogales waarbij adem en beweging wordt samengesmolten. Hierdoor ontstaat een heerlijke flow, we zeggen ook wel meditatie in beweging. Na deze les kan je de energieke nawerking meenemen door de dag heen. Doordat er deze yogastijl niet gebonden is aan een vaste volgorde, verschilt deze les per docent in bewegingen, thema en muziek. De zonnegroet loopt als rode verbindende draad door de les heen.

Voor wie?
Geschikt voor alle niveaus. Fijn voor beginnende yogi omdat er aandacht is voor techniek en lichaamshouding in deze les. Daarmee ook direct een interessante les voor de meer ervaren yogi.

Vinyasa Flow
Vinyasa staat voor een dynamische yogales waarbij adem en beweging wordt samengesmolten. Hierdoor ontstaat een heerlijke flow, we zeggen ook wel meditatie in beweging. Na deze les kan je de energieke nawerking meenemen door de dag heen. Doordat er deze yogastijl niet gebonden is aan een vaste volgorde, verschilt deze les per docent in bewegingen, thema en muziek. De zonnegroet loopt als rode verbindende draad door de les heen.

Voor wie?
Geschikt voor alle niveaus.In deze les leer je te bewegen in vloeiende beweging. Je werkt aan je coördinatie, spierkracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit.

Hot Yoga
De Hot Yoga is een aaneengesloten serie van houdingen. De houdingen worden altijd op dezelfde manier en volgorde uitgevoerd. De ruimte is verwarmd tot 40/45 graden Celsius. Naast dat je de warmte voelt van de infrarood verwarming, ga je ook actief warmte creëren van binnenuit met je ademhaling. Dit zorgt ervoor dat je gaat transpireren en je lichaam gaat ontgiften. In deze les is aandacht voor lichaamshouding, techniek en het gebruik van (Ujjayi) ademhaling.

Voor wie?
Geschikt voor alle niveaus. Geef het aan bij de betreffende docent wanneer je deze les voor het eerst volgt. Deze les is geschikt voor iedereen die uitdaging zoekt en het lichaam soepeler en sterker wil maken. De 60, 75 en 90 achter de Hot lessen staan voor het aantal minuten dat de les duurt. We raden aan een handdoek en een flesje water mee te nemen.

Ashtanga Vinyasa
Ashtanga Vinyasa is afgeleid van de Ashtanga series. Ashtanga verwijst naar de acht ledematen of paden die we bewandelen volgens de Patanjali filosofie. In deze geleide les beoefenen we alle houdingen van de half primary series. We werken in een pittige flow van ademhaling en beweging. De Ashtanga sequence staat vast zodat je steeds meer in een flow kunt komen naarmate je de les vaker volgt. Je hoeft niet alle houdingen te kennen en je hoeft ook de volgorde niet uit je hoofd te kennen. Wel moet je al goed je eigen grenzen kennen en bekend zijn met de juiste ademhalingstechniek.

Voor wie?
Deze les is geschikt voor de ervaren tot gevorderde yogi. Ben je beginnende yogi? Volg dan eerst een Basic Flow, Hot Yoga of Vinyasa les en vraag aan de docent of je klaar bent voor de Ashtanga les. Er is weinig tot geen uitleg over de houdingen. De docent loopt rond in de les om je hands-on adjustments te geven en je verder te helpen in de houding.

Hot Morning Sun Salutations
In deze les gaan we 45 minuten lang de ochtend zon begroeten. De combinatie van de warmte in de studio (35 graden) en de intense en dynamische flow zorgen ervoor dat je gaat transpireren en het lichaam gaat detoxen. Tijdens de les bouw je kracht, uithoudingsvermogen, conditie en flexibiliteit op.
Laat je niet misleiden door de korte duur van de les, deze les is zeer intens.

Voor wie?
Deze les is geschikt voor de ervaren tot gevorderde yogi. Ben je beginnende yogi? Volg dan eerst een Basic Flow, Hot Yoga of Vinyasa les en vraag aan de docent of je klaar bent voor de Hot Morning Sun Salutations. Er is weinig tot geen uitleg over de houdingen zodat je samen met de medeyogi’s in een flow kunt komen.