Flow’s Yogi van de maand

Flow of Yoga

Graag stellen we onze Yogi van de maand Mei aan je voor: Brenda Vermeulen.
Brenda is lid vanaf april 2017

Voor Brenda speelt yoga al lange tijd een belangrijke rol in haar leven. Leuk om het pad wat zij tot nu toe afgelegd heeft eens te horen. We spraken af om zaterdagochtend om eerst, vóór haar favoriete les een foto te maken en dan na de les onze vragen door te nemen. Dit bleek een goede keuze, want ze zou anders absoluut zónder yoga de deur uitgestapt zijn. Voor we het wisten waren we namelijk pratend 3 uur verder. Een hele uitdaging om in het kort haar mooie verhaal samen te vatten. 

Wat is je favoriete yogahouding?
Een lastige, maar ik denk dan toch de balanshoudingen. Deze houdingen kun je namelijk niet manipuleren, waar ik weet dat ik dat bij andere houdingen vanuit wilskracht nog wel eens doe. In balanshoudingen moet ik mijn gevoel volgen; kracht, focus, mijn ware aard … alles komt naar boven. 

Wanneer ik balanshoudingen vanuit wilskracht doe, schiet ik ín mijn hoofd en “val” ik eruit. Deze houding is fijn voor mij, het helpt mij om dicht bij mijn gevoel en intuïtie te blijven. Met de kinderen met wie ik werk is Tree pose (De Boom) een hele leuke houding om te doen.

Welke yogavorm(en) doe je het liefst en waarom?
Dat zijn toch vooral de Yang lessen en dan met name de Hot Morning Sun Salutations. Voor mij zit alles daarin; een combinatie van kracht, zachtheid en flow. Ik vind het zo fijn om helemaal mee te gaan in de bewegingen en de muziek. Daardoor kom ik in een soort van meditatieve staat. Soms bewegen we als groep ook zo mooi tegelijk, waardoor het bijna voelt als een dans. 

Ik weet dat het goed is om ook Yin te doen en ik probeer dat zeker mee te nemen. Ik voel namelijk wel dat ik meer in balans ben als ik beide doe. 

Wat brengt Yoga jou?
Van alles (diepe zucht gevolgd door een lach) … ja echt! 

Yoga is helemaal verweven in mijn manier van leven. Bewust leven, in mijn lichaam zijn. Ik ben heel gevoelig en als kind heb ik al ervaren dat bewust met mezelf aan het werk zijn mij vooruit hielp. Ik werd hierin ook door mijn ouders gezien, waardoor ik mezelf steeds meer kon ontwikkelen. Dat ik een sociale studierichtig koos was niet heel verrassend. 

Rond 2009 kwam het moment dat ik onbewust mezelf meer als individu ging zien. Ik ging me op spiritueel vlak ontwikkelen en ook meer bezig houden met yoga. Wanneer ik met mijn met spirituele ontwikkeling bezig ben, bijv. door het lezen van boeken en het volgen van cursussen, merk ik dat ik snel in mijn hoofd zit. Met yoga breng ik dit in mijn lijf, waardoor ik al die theorieën ook echt ga doorvoelen. Het één kan niet meer zonder het ander. Daarbij mediteer ik dagelijks; dat is ook echt een heel belangrijk onderdeel voor mij. 

Wat is je grootste yogauitdaging?
Dat is dan toch wel de Yin les. Pas deed ik na lange tijd weer eens een les mee en dan merk ik dat ik weerstand voel, op fysiek vlak. Het wordt dan zwaar en dan gaat dat stemmetje in mijn hoofd aan, ‘oh, dit hou ik niet vol, dit lukt niet”. Het liefst loop ik dan de les uit (zegt ze lachend). Toen ik vaker Yin deed,  kon ik hier veel beter mee omgaan: naar de plek van die weerstand toe ademen. Het gaat er uiteindelijk toch om minder fijne gevoelens bewust te gaan voelen, want uiteindelijk is het vaak iets mentaals wat achter die weerstand schuil gaat.

Wat zou je graag nog zien en-/of wat vind je juist fijn bij Flow of Yoga?
Ik zou een hele vroege Yang les rond 07.00 uur in de ochtend echt heel fijn vinden. Daarna op fiets naar huis en de kindjes naar school brengen. Als ochtendmens een lekkere start van de dag. 

Verder vind ik de sfeer heel fijn, Flow of Yoga is meer dan een yogaschool. Het is ook een plek waar je fijne ontmoetingen hebt. Laagdrempelig, het is makkelijk contact maken , gezellig om even koffie te drinken en het is ook helemaal prima als je lekker bij jezelf wilt blijven. Iedereen is wie die is.

***

Na dit vragenlijstje bleef het nog lang onrustig in de yogaschool ;-), maar we weten zeker dat wanneer je Brenda tegenkomt en zin hebt in ook zo’n gezellig gesprek zij hier voor open staat.

Dit was het voor deze maand.
Vond je het leuk eens te lezen hoe een mede-yogi haar yogareis ervaart?
Wie weet vragen we jou voor de volgende maand.
We horen heel graag ook jouw verhaal!