Flow’s Yogi van de maand

Flow of Yoga

Onze Yogi van de maand November is Wendy Smit.

Toen we Wendy vroegen of ze het leuk vond onze Yogi van de Maand te zijn, reageerde ze enthousiast maar ook zeker wat verrast. Dit had ze niet verwacht. En deze bescheidenheid is precies wat Wendy zo typeert. 

We spraken af om haar de, inmiddels vertrouwde, vragen voor te leggen. Het gesprek liep alleen iets anders. Want ondanks dat Wendy al zolang lid is en we zeker wel het een en ander van haar achtergrond weten, hadden we eigenlijk nog nooit zo lang met elkaar aan de tafel gezeten. Zij is zeker het type “stille wateren diepe gronden”. De weg naar de yoga mat was namelijk niet zo maar een keuze voor haar. Daar is een enorm zware tijd aan vooraf gegaan.

Een half jaar na de officiële opening van Flow of Yoga kwam Wendy de yogaschool binnen wandelen. Een rustig, lief, zacht, bescheiden meisje dat zich totaal niet bewust was (is) wat voor moois ze met deze houding uitstraalt. Van de buitenkant was niets te zien van het ongelofelijk zware proces waar zij doorheen gegaan was. Ze bezocht trouw haar lessen. Had soms wat moeite om op tijd te komen. Dat dit geen gebrek aan planning was, bleek wel na het horen van haar verhaal. Eigenlijk is dit stukje te kort om alles over haar inspirerende pad te vertellen.

In 2012 kreeg Wendy tijdens haar werk een heel ernstig ongeluk. Ze moest even snel iets uit haar auto halen en liep de trap af. Deze was glad, waardoor ze uitgleed en een bizarre klap maakte. Met grote spoed werd zij met de traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis waar ze 5 dagen in coma heeft gelegen. Een vreselijke onzekere verdrietige tijd voor iedereen die haar lief heeft.. Uiteindelijk kwam ze uit zichzelf weer bij. Dit was de start van een compleet nieuw leven voor haar. Na deze kritieke  spannende tijd ging ze een revalidatietraject in van 2,5 jaar. Het eerste jaar was zwaar en frustrerend voor haar. Ze had net haar studie voor verpleegkundige afgerond, maar moest dit en nog vele andere dingen loslaten. Handelingen die voor het ongeluk zo gewoon waren, moest ze opnieuw leren. Aankleden, lopen, fietsen, autorijden. Ook het praten was een probleem wat haar enorm kon frustreren. Overal had ze hulp voor nodig. En die kreeg ze van haar lieve familie en haar trouwe labrador. 

Maar Wendy was en is een vechter.
Tegen de arts zei ze ‘Ik ga het onmogelijke mogelijk maken!’  En ze hield woord.

Tijdens haar revalidatie bij Heliomare kwam ze in contact met Mindfulness. Hier leerde ze ontspannen en weer te voelen. Niet lang daarna ging ze ook yogalessen volgen en ze voelde dat dit haar veel goeds deed. Dat ze uiteindelijk in 2017 een Vinyasa en Yin opleiding ging doen, had ze alleen maar van durven dromen. Voor haar voelde deze keuze als haar weg terugvinden. Het paste in haar traject, zonder de intentie om voor een groep te staan maar puur om haar leven weer op te pakken.
Er weer helemaal toe doen, het heft in eigen hand nemen!

Dit was ook de periode dat ze lessen bij Flow ging volgen. Zoals in het begin al aangehaald, bleek tijd nog iets lastigs. Regelmatig kwam ze net een paar minuten voor aanvang binnen en dat terwijl ze vooraf ruim haar tijd had genomen. De volgende woorden van Wendy raakten me; toen Nico haar vriendelijk maar toch op duidelijke toon hierop aansprak, liet ze iets zien waarvan ik overtuigd ben dat dit haar aller allergrootste kracht is. Ze vroeg hem heel open “Nico, hoe laat moet ik van huis vertrekken om hier op tijd te zijn?” Deze kwetsbaarheid is zo groots!!  Hierdoor kwamen de juiste mensen op haar pad en kon zij op haar eigen unieke manier groeien. 

Het verhaal van Wendy is zo inspirerend dat er nog heel veel over geschreven kan worden, toch pakten we even terug naar de Yogi van de maand vragen.

Wat is jouw favoriete yogahouding?
W: Oehhh dat is moeilijk, want ik vind zoveel fijn! Als ik dan iets moet zeggen, de Downward Facing Dog. Of nee, Anne doet vaak de Cat&Cow houding, waarbij je dan wat mag bewegen in je onderrug. Dat vind ik echt heel fijn, alsof je alles even lekker los draait.

Welke yogavorm doe je het liefst en waarom?
W: Ik hou van de actieve lessen en dan vooral in de warmte. De Hot Morning Sun Salutation, Hot Strong Slow Flow, de Hot 60 en soms doe ik er dan nog een Verwarmde Yin les achteraan. Sinds kort ga ik ook wel eens naar de Hatha les op woensdagochtend. Ik hou van bewegen. Het houdt mijn spieren lekker soepel. Daarnaast voelt de flow van deze lessen als een meditatie voor me. Het gevoel in mijn eigen coconnetje te zitten. 

De vraag, wat brengt Yoga jou, hebben we overgeslagen, omdat dat inmiddels wel heel duidelijk is.
Yoga is een heel belangrijk onderdeel in haar leven, iets waar ze niet meer zonder zou willen. 

Wat is je grootste Yoga uitdaging?
W: Uhmmm (daar moest even over nagedacht worden) … ik denk al een tijdje na om eens de ShamaNaz les bij Naz te volgen. Ik ben hier nieuwsgierig naar, en vind het tegelijk ook een beetje spannend. Dit komt omdat ik niet weet wat ik precies kan verwachten. Toch ga ik het binnenkort doen. (L: en dat verbaast me niets)

Wat zou je graag nog zien en/of wat vind je juist fijn bij Flow of Yoga?
W: Als alles blijft zoals het nu is dan ben ik daar helemaal blij mee, maar als ik iets op mag noemen dan zou ik wel een warme actieve les aan het begin van de avond willen. Anne heeft ooit eens een workshop Hip Hop Yoga gegeven, dat was ook echt heel erg leuk! 

Ik vind het fijn dat ik bij Flow of Yoga mezelf kan zijn. Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet, hoe je eruitziet, iedereen is gewoon aardig.

En zo kwamen we aan het einde van het vragenlijstje.
Het voelde heerlijk vertrouwd om zo samen eens wat dieper in gesprek te gaan. 

Voor Wendy stond er nog iets heel leuks op het programma die middag, want ze kreeg de sleutel van haar  ‘eerste echte’ huis. Ze gaat haar appartement achter zich laten en een nieuwe toekomst tegemoet.

Wat ben ik trots op deze lieve yogi!
Ze heeft haar woorden meer dan waargemaakt. Een nieuw huis, een paard, een hond, een baan in de psychiatrie, tijd nemen voor haar yogalessen, haar lieve neefjes en de rest van haar familie waar ze vol liefde over spreekt.

Je bent een groot voorbeeld lieve Wendy, wat je met zoveel positiviteit en doorzettingsvermogen kunt bereiken.

Dank je wel!